בחודש האחרון ציפיתי באלופה-התורנית החדשה של נטפליקס, "גמביט המלכה", סדרה מומלצת (מאוד) שאם טרם ראיתם, כדאי מאוד להתחיל אותה כבר הערב.הרבה אפשר להגיד על הסיפור ההירואי ממש שמבוסס על ספרו של וולטר טוויס.למי שצפה, וגם מי שלא (מבטיחה בלי ספוילרים!) הנה כמה מסקנות שלי מהסדרה – ובעיקר השוואה בין שחמט למשא ומתן – מוזמנים לשתף בתגובות בשלכם
!1. מורה טוב הוא מורה לחיים, הוא יכול להיות כל אדם ובעל כל רקע כי מכל אחד ואחת אנחנו יכולים ללמוד. זה לא קשור באופיו של המורה, אלא בידע הנוכחי של התלמיד. ומיסטר שייבל, אב-בית ביום ו"מורה פרטי לשחמט" פה ושם הוא דוגמה מצוינת לכך.תאמינו או לא, שלום בין ישראלים לפלסטינים תוכלו פעמים רבות למצוא דווקא במקומות שבהם אין משא ומתן מדיני, אלא משא ומתן אנושי ופשוט. בשטח, במפגש האנושי האמיתי בתחומי עשיה רבים בין ישראלים לפלסטינים. אנשים כאלו לעמדתי, יכולים להיות מורים של ממש עבור רבים ממנהיגנו.
2. כמו בסדרה, כמו במשחק שחמט בשלביו המתקדמים – כך גם משא-ומתן מוצלח: עליך להכיר את החוזקות שלך ולמנף אותן עד לניצחון או הגעה לתוצאה הרצויה עבורך. הכירו בחוזקות שלכם, השתמשו בהם בחוכמה ואם צריך – גם בעורמה.
3. בניגוד לסעיף הקודם, בין השחמט למו"מ הבדל משמעותי מאוד בתחילת הדרך: בעוד שבשחמט מתחילים שני צדדים במעמד שווה, במו"מ הדבר לרוב לא נכון וכאמור יש לזכור זאת ולנצל זאת באופן הנכון.
4. החיים הם גלגל, ואין גלגל שלא מסתובב. גם כשחשוך ושחור, יהיה אור בקצה המנהרה. הגלגל יסתובב. מי שהיום מסרב לעסקה – יתכן שיסכים אחר תקופת המתנה, אך גם להפך. זה נכון בשחמט, זה נכון במו"מ וזה מוצג נפלא ממש בסדרה.
5. לעומת זאת יש גם רעיונות שלא משתנים, כמו התחרות האמריקאית-רוסית. ברית המועצות בימי הסדרה. אותה תחרותיות לאומית המתבטאת בסדרה פעם אחר פעם, קיימת ובועטת גם היום. אז התחרו על מיקום גבוה יותר בטורנירי השחמט (ומאחורי הקלעים על יכולות נשק מתקדמות) – היום מתחרים על חיסון מהיר יותר. הרוסים אפילו קוראים לחיסון שלהם "ספוטניק 5", כמעיין השווצה עם רפרנס ללווין הראשון ששוגר לחלל.כך או כך, לאורך ההיסטוריה – כשהמעצמות מתחרות בינן לבין עצמן במקום לשלוח חיילים לשדה הקרב, הציבור הוא המרוויח העיקרי.
6. קרא את המתחרה שלך. תמיד. נחש את הצעד הבא, בין אם במו"מ ובין אם במשחק שחמט, עליך לתפקד כמתכנן העתיד. ההבדל שחשוב לציין בין השניים הוא שבעוד שבמו"מ יכולים לנצח שני הצדדים – בשחמט יכול לנצח רק צד אחד, ועל כן סעיף זה אפילו חשוב יותר במשחק, מאחר ובשלבים הסופיים של המשחק כבר ניתן לקיים מו"מ אמיתי לקראת פרישת אחד מהמתחרים – ולשם כך עליך להגיע למעמד עם הכוח הנכון, האיום הנכון, בזמן הנכון.
7. תמיד תובילו, תמיד תיצרו אפשרויות חדשות. גם כשהעתיד לוט בערפל ניתן לייצר אפשרויות. כמו שבכל מהלך במשחק השחמט נוצרות אפשרויות חדשות לניצחון (או כישלון) כך גם במשא ומתן. תמיד שני הצדדים ירוויחו כאשר אנו מסעירים את מוחינו, מייצרים מגוון אופציות ובוחנים אותן באופן תיאורטי ללא התחייבות. כאשר אנו לא חוששים מסיכון, גם אנחנו וגם הצד השני לשולחן נוכל להגיע לאפשרויות ופתרונות שלא העלינו על דעתנו בתחילת הדרך.
על מנת לא להיות מופתעים, מוטב תמיד להיות בצד המוביל מהלכים במקום המובל.
אז עוד סדרה הסתיימה. המלצות מה לראות עכשיו?